Alevlere kesintisiz müdahale: Devletin tüm imkanları seferber edildi! Çakmak bile çakmayın

8 minutes, 39 seconds Read

Alevlere kesintisiz müdahale: Devletin tüm imkanları seferber edildi! Çakmak bile çakmayın

Ülke genelinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele aralıksız devam ederken tedbir amacıyla; İzmir, Aydın, Bolu ve Manisa’da toplam 3 bin 971 kişi güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi. İletişim Başkanlığı, 2 gün içinde hava araçlarıyla 583 saatlik uçuşta 2 bin 134 sorti yapıldığını ve 7 bin 662 ton su atıldığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Muğla’daki yangının kontrol altına alındığını açıklarken, "15 Eylül’e kadar alarm durumundayız. Vatandaşlarımızdan tedbirli olmalarını rica ediyoruz. Bir çakmak bile çakmayın" diyerek uyardı.

Seda Ekinci
07:34 – 18/08/2024 Pazar
Yeni Şafak
Bakan Işıkhan: 15 Eylül'e kadar teyakkuzda olmalıyız
Bakan Işıkhan: 15 Eylül’e kadar teyakkuzda olmalıyız
Türkiye’nin birçok noktasında; İzmir, Aydın, Bolu, Muğla, Manisa ve Uşak’ta ormanlık alanlarda çıkan yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü ve yerleşim yerlerine sıçradı. Alevlere ilk andan itibaren havadan ve karadan müdahale edilirken devlet tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şu anda 8 aktif yangının olduğunu belirterek,

"Bunlardan 4’ünün enerjisi düşürülmüş vaziyette. Çalışmalar devam ediyor."

dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada,

"7 gözaltı vardı İzmir’de. Bolu Göynük’te 2 tutuklama, 2 adli kontrol vardı. Ama akşama doğru Tire’deki o 3 gözaltıyla da ilgili mahkeme değerlendirmesini yaptı. Onlar da tutuklandı."

dedi.


İşte İzmir, Aydın, Muğla, Bolu, Uşak ve Manisa’daki orman yangınlarında son durum…

Bakan Işıkhan: 15 Eylül’e kadar teyakkuzda olmalıyız

01.39:

Muğla’da yangından etkilenen vatandaşları ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 15 Eylül’e kadar teyakkuzda olunması gerektiğine dikkat çekerek "En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor" dedi.

En büyük dileğimiz bu. Ancak Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti. 15 Eylül’e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. Gerçekten de en ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor. Bu çerçevede vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu afetleri tekrar yaşamayız. Ama yaşadığımızda görüyorsunuz devletimizin tüm birimleri, orman bakanımız alanda. Allah razı olsun. Ekibine de teşekkür ediyorum. Üzerimize düşen bir şey olursa başımızın üstünde. 24 saat çalışmaya da hazırız. Allah yardımcımız olsun. Bu tür afetleri kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum" dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinden Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangını nedeniyle yangın bölgelerine giderek vatandaşlarla bir araya geldi. Alevlerin söndürülmesi için yoğun çaba sarf eden tüm ekiplere teşekkür eden Bakan Işıkhan, vatandaşlara da ‘geçmiş olsun’ temennisinde bulundu. Yangınların en ufak kıvılcımla dahi çıktığına dikkat çeken Bakan Işıkhan, herkesi teyakkuzda olmaya davet ederek "Burada sivil ve özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah bütün afetleri tekrar yaşatmasın inşallah.

00.39:

Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Sandal köyü yakınlarında, orman yangını bölgesinde incelemede bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Uşak Valisi Turan Ergün, AFAD Başkanı Okay Memiş ve Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül’den bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Yerlikaya, yangın bölgesinde çalışan tüm personele teşekkür etti.

Yerlikaya, Türkiye’nin son günlerde orman yangılarıyla mücadele ettiğini ifade ederek, devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini, yeşil vatanın kurtarılması için çalışıldığını söyledi.


Yangınların çıkış nedenleriyle ilgili soruşturmaların sürdüğüne dikkati çeken Yerlikaya, "7 gözaltı vardı İzmir’de. Bolu Göynük’te 2 tutuklama, 2 adli kontrol vardı. Ama akşama doğru Tire’deki o 3 gözaltıyla da ilgili mahkeme değerlendirmesini yaptı, kararını verdi. Onlar da tutuklandı. Bununla ilgili az önce Eşme’yle ilgili de bir şüpheli olduğunu hem burada Orman Bölge Müdürümüz, Valimiz, hem de jandarmamız ifade ettiler." diye konuştu.


Bakan Yerlikaya şüphelilerle ilgili tespitlerini Adalet Bakanlığı ile paylaştıklarını ve zanlıları adalete teslim ettiklerini aktaran Yerlikaya, herkese büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.



Ormanlara gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini dile getiren Yerlikaya, şu değerlendirmede bulundu:


  • "Bu noktada, bu coğrafyada en ufağından yani sigara izmaritinden tutun da mangal yakmayla da ilgili başımıza gelen bir imtihan oldu. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Biz sizlerden her zamankinden çok daha fazla, özellikle bugünden önümüzdeki bir hafta boyunca hassasiyet bekliyoruz. Gözümüz gibi korumak zorundayız. Ama Allah muhafaza burada olduğu gibi bir yangınla karşı karşıya kaldığımız zaman da tüm işimiz yangının bir an önce söndürülmesi."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle Azerbaycan’dan gelen 12 tonluk söndürme uçağının İzmir yangınında çalışacağını hatırlatan Yerlikaya, İzmir ve Bolu’daki bazı yangın bölgelerinde ön hasar tespitlerini tamamladıklarını, pazartesi günü öğlene kadar bunların kesin sonuçlarını bitirip, yangından zarar gören vatandaşlara AFAD olarak gereken yardımları ulaştırıp, destek ödemelerini yapacaklarını kaydetti.


Bakan Yerlikaya, yangının etkilediği illere ilk destekleri gönderdiklerini aktararak,

"13,5 milyon lira ilk etapta ilgili valiliklerin hesaplarına, AFAD hesaplarına para gönderdik ki buradaki bu çalışmalara, tahliye olan vatandaşlarımıza bir can suyu olsun. Hasar tespitleri kesinleştiği andan itibaren biz son derece hızlı bir şekilde ilgili vatandaşlarımıza aktaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman olduğu gibi ormanla ilgili mücadelelerde hem desteklerini gösteriyor hem de kendisine anbean bilgi arz ediliyor. Onun da geçmiş olsun dileklerin tüm vatandaşlarımıza iletmek istiyorum."

dedi.

00.19:

Manisa’nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi’nde başlayan ve Salihli ilçesine sıçrayan yangına söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.

Gördes’in Boyalı, Karayakup, Çağlayan, Yeniköy, Malkoca ve Dalkara, Mahalleleri ile Salihli’nin Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır, Gölmarmara’nın Yunuslar ve Çamköy Mahallelerini etkileyen yangında, ormanlık alanların yanı sıra tarımsal alanlar zarar gördü.


Rüzgarın da etkisiyle büyük bir alanda etkili olan yangına kontrol altına almak için 1 uçak, 3 helikopter, 93 söndürme ekibi, 34 su ikmal aracı, 26 iş makinesi, 7 AFAD ekibi, 5 emniyet ekibi, 30 jandarma timi, 4 jandarma ve TOMA olmak üzere 529 personel, gece gündüz demeden mücadele veriyor.



#İzmir
#Aydın
#Bolu
#Muğla
#Manisa
#Uşak
#orman yangını
#müdahale
15 dakika önce

source: https://www.yenisafak.com/hayat/alevlere-kesintisiz-mudahale-devletin-tum-imkanlari-seferber-edildi-cakmak-bile-cakmayin-4639500

Similar Posts