Türk ordusuna ‘kuantum’ zırhı

2 minutes, 56 seconds Read

Türk ordusuna ‘kuantum’ zırhı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında hafta içi toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturmak için projelerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda yapılacak projelerle Türk ordusu kuantum zırhıyla donatılacak.

Haber Merkezi
09:01 – 9/08/2024 Cuma
Yeni Şafak
TSK'ya kuantum bilgisayar.
TSK’ya kuantum bilgisayar.

Türk savunma sanayi artık ‘kuantum’ teknolojisinde de adım atmaya başlıyor.


SSİK’in kararıyla ilgili savunma sanayii sektöründe harekete geçen ilk firma Özyurt Silah Sanayii oldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt, gelecek 10 yılda Türkiye’de kuantum teknolojilerinin yaklaşık 10 milyar dolarlık pazara ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Özyurt, şirket olarak kuantum teknolojileri ile ilgili özel bir birim kuracaklarını ve Ar-Ge bütçesi ayıracaklarını anlattı. Özyurt, şunları söyledi:

Özyurt Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt.

TSK’NIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

“Kuantum teknolojileri ile savunma sanayinde mühimmatların isabet hassasiyetlerinin artırılması, düşmanı uzaktan tespit etme ve haberleşmesine girilmesi, düşmanın bilgi toplamasına engel olma, radar etkinliğinin artırılması, komuta, kontrol, haberleşme ve istihbarat kabiliyetinin artırılması, tek asker ve birlik seviyesinde durumsal farkındalığın yükseltilmesi, yapay zeka kullanan otonom ana ve yardımcı sistemlerin kullanılması mümkün olacak. Geleceğin orduları, kuantum ordusu olacak. Özellikle kuantum teknolojisiyle geliştirilecek insan-makine arayüzünü güçlendiren giyilebilir sensörler süper asker dönemini başlatacak. Güçlü kuantum bilgisayarlar tarafından gelişmiş yapay zekanın etkinleştirilmesi ile Türk ordusu gücüne güç katacak.”

TÜRKİYE KUANTUM BİLGİSAYARLARI ÇALIŞIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mevcutta kuantum bilgisayarlar üzerine çalışmalar yürüttüğünü anlatan Özyurt, “Komuta-kontrol, muhabere ve siber yetenekler kapsamında stratejik seviyede merkezde konuşlu kuantum bilgisayarlar örneğin harekat alanı meteorolojisi gibi jeofiziksel modelleme ve yapay zekayı hızlandırarak karar verme hızını ve doğruluğunu artıracak. Türkiye şu anda bu bilgisayarlar üzerine çalışmalar yürütüyor. Çok kısa bir zamanda kuantum bilgisayarlar ile operasyonel faaliyetler daha kolay hale gelecek. Örneğin paletli araçlar için elzem olan zemin yapısı ve beka için olmazsa olmaz EYP (el yapımı patlayıcı) ve mayın tehditlerinin bertaraf edilmesi bu gelişmiş uygulamalarla kolaylaşacak” diye konuştu.

ATOMİK SAATLER, KUANTUM SENSÖRLER

Kuantum teknolojileri ile atomik saatler ve kuantum sensörleri geliştirileceğini de anlatan Özyurt, “Türk savunma sanayisinin de üzerinde çalışacağı süper hassas kuantum sensör ve kuantum tabanlı sensörler askeri görevler için kritik olan hassas seyrüsefer ve zamanlamaya yardımcı olacak. Ayrıca gelecek harp ortamında bu vesileyle GPS’e bağımlı olmadan hareket etme serbestisi kazanılacak” diye konuştu.

HENDEK VE TÜNELLERE ÇÖZÜM

Yine kuantum algılama alanında geliştirilecek kuantum gravimetreler ile hassas yeraltı görüntüleme ve tespitinin yapılabileceğini anlatan Özyurt, “Gravimetreleri dronelara konuşlandırarak Suriye bölgesinde yapılan operasyonlarda karşılaşılan hendek, tünel ve geçit gibi oluşumları derinlik ve genişlik yönünden tespit etmek mümkün olacak. Bu cihazlar Türk ordusuna büyük bir yetkinlik kazandıracak” dedi

#TSK
#Kuantum Zırhı
#Türk Ordusu
19 dakika önce

source: https://www.yenisafak.com/ekonomi/turk-ordusuna-kuantum-zirhi-4637748

Similar Posts